06-10199031    nienke@nienkekok.nl

‘Een unieke mogelijkheid om te helpen’

Published by Nienke on

GAANDEREN – Rudi Tragter en zijn vriendin Nienke Kok uit Gaanderen bereiden zich voor op een tiendaagse mountainbike toer door Zambia. Ze fietsen voor Orange Babies, een Nederlandse stichting die strijdt tegen de oorzaken en gevolgen van hiv bij moeders, kinderen en adolescenten in Namibië, Zuid-Afrika en Zambia.
Het tweetal gaat er niet met lege handen naartoe.
Hoe komen Rudi en Nienke aan dit project, waarom gaan ze in de hitte over onverharde wegen tien dagen met de Tour Zambia 2019 mee en hoe kan het bedrag dat ze al bij elkaar sprokkelden nog worden vergroot?

Door Josée Gruwel

Rudi vertelt: “Ik werk bij Grip Accountants en Adviseurs N.V., met een vestiging in Doetinchem en Duiven. Een van de directeuren, Petra Uylen, heeft een warm hart voor Stichting Orange Babies, de twintigjarige stichting die een wereld ambieert waar geen baby’s meer worden geboren met hiv en daarnaar handelt. Door Petra kwam het dat alle medewerkers in de herfst van 2018 een mail kregen met de vraag welke persoon er uit het bedrijf mee wilde fietsen met Tour Zambia 2019, een fietstocht die je met ruim dertig deelnemers die allemaal sponsorgeld meebrengen fietst voor Orange Babies. Eigenlijk ben ik helemaal geen fietser, ik heb geen mountainbike en geen racefiets, maar het is wel een unieke mogelijkheid om iets voor een ander te doen. En het is weer eens even heel iets anders. Weet je dat er in de sub-Sahara in Afrika ongeveer 26 miljoen mensen hiv-positief zijn waarvan 2,3 miljoen kinderen, dat driekwart van alle nieuwe hiv-infecties daar bij jongere vrouwen voorkomen, en dat maar zo’n veertig procent van alle mensen die er hiv-besmet zijn toegang heeft tot levensreddende medicijnen? Wereldwijd zijn er 13,3 miljoen aidswezen en sterft er elke 26 seconden iemand aan aids?”

Niet alleen
Toen Rudi zijn reislustige vriendin Nienke vertelde dat hij zich aan ging melden, reageerde ze enthousiast en zei: “Als je ingeloot wordt, fiets ik met je mee.” Bij de kerstborrel op het bedrijf was de loting. Rudi: “Ik had de hele avond al een onderbuik gevoel dat ik het van de zeven gegadigden zou worden. Een van ons mocht maar mee. En ja hoor.”
Het bedrijf waar Rudi werkt betaalt zijn reis en sponsort 3500 euro voor Orange Babies. “Zelf moet ik ook nog 3500 euro aan sponsorgeld voor de stichting bij elkaar krijgen. Nienke betaalt de reis zelf en ook zij wil 3500 euro voor Orange Babies via sponsoring ophalen.”
Nienke: “Het fijne is dat Orange Babies een kleine organisatie is, zonder groot commercieel doel, met maar één betaalde medewerker, alle andere medewerkers zijn vrijwilligers. Het mooie is ook dat Orange Babies samenwerkt met organisaties als Stichting Op Stap. Daardoor wordt in alle behoeften voorzien, zoals testen op hiv, voorlichting en medicatie verzorgen, onderwijs en psychosociale hulp bieden. Orange Babies heeft eigen (mobile) klinieken, (wees)huizen en scholen.”

Voorbereiding
De twee zetten om geïnteresseerden enthousiast te maken een actiepagina op de website www.nienkekok.nl/zambia, met concrete informatie als: ‘Tijdens deze 10-daagse mountainbike tour fietsen we door de prachtige natuur van Zambia. We zien de indrukwekkende wildlife rondom Livingstone en aanschouwen met eigen ogen welke impact Orange Babies maakt in het leven van de moeders en kinderen in de projecten. We bezoeken bijvoorbeeld één van de weeshuizen van Orange Babies, scholen en een hiv test campagne in Ng’ombe. Ook steken we onze handen uit de mouwen om te helpen bij één van de projecten.’
Het tweetal kreeg al snel geld gedoneerd. Fietskleding werd aangeboden en trainingsfietsen door Slotboom Tweewielers om te lenen. Rudi trainde vanaf toen buiten op de geleende racefiets en Nienke deed vooral aan spinning in de sportschool. Met het organiseren van een spinningmarathon bij FeelGoodClub Aerofitt in juni , met meer dan zestig deelnemers, werd er 3300 euro bij elkaar gefietst. Rudi: “Inmiddels staat de teller voor ons samen op ruim 8000 euro. Ons doel is nu om in totaal 10.500 euro bij elkaar te krijgen, drie keer 3500, dat is voor ons het minimale streefbedrag.”
Nienke: “Voor 10 euro krijgt een kind twee weken lang eten, voor 25 euro kan het een kwartaal naar school en voor 100 euro kan een baby hiv-vrij geboren worden, voor 10.000 euro kunnen veertig weeskinderen een jaar lang gezond eten.” Op 8 november gaat de tocht beginnen. “Voor iedereen die meefietst is het fietsen natuurlijk een sportieve uitdaging, maar wij hebben begrepen dat wat we over het werk van Orange Babies en alles wat ermee samenhangt gaan zien heel indrukwekkend is, dat het een once-in-a-lifetime ervaring is. Die ervaring is voor ons het belangrijkste.” Tijdens de Tour Zambia 2019 houden Rudi en Nienke op hun website een blog bij, zodat belangstellenden hen kunnen volgen. Wie Orange Babies, waarvan onder andere Caroline Tensen en Natasja Froger ambassadeur zijn, ook in zijn hart wil sluiten kan Rudi en Nienke nog sponsoren op www.orangebabies.nl of www.nienkekok.nl/zambia.

Foto: Rudi Tragter en Nienke Kok zetten zich met deelname aan de Tour Zambia 2019 in voor Orange Babies. Foto: Josée Gruwel.

Categories: BlogZambia