06-10199031    nienke@nienkekok.nl

Midweek in Kasteel De Slangenburg

Published by Nienke on

Afgelopen zomer heb ik een midweek doorgebracht in kasteel De Slangenburg in Doetinchem, op nog geen 20 minuten fietsen vanaf mijn huis. Een hele bijzondere ervaring en zeker een aanrader voor mensen die het leuk vinden een keer wat anders dan anders te doen. Lees verder om meer te lezen over:

 • mijn verblijf in de Slangenburg;
 • mijn nieuwe zakelijke koers;
 • of bekijk alleen de foto’s :).

Vrijheid
In het vorige artikel dat ik deelde vertel ik over mijn reis naar vrijheid. Vrijheid is voor mij ook om af en toe helemaal alleen weg te gaan. Thuis de boel de boel te laten. Klanten informeren dat ik niet bereikbaar ben. Mobiele telefoon helemaal uitzetten. In een totaal andere omgeving zijn en écht even he-le-maal weg.

Zoals zo vaak had ik me weer eens ergens voor aangemeld zonder ook maar enig onderzoek te doen. Op maandagochtend kwam ik dus na een kleine fietstocht aan op kasteel De Slangenburg. Tot voor kort wist ik niet eens dat je daar kon overnachten, dus dat had ik alweer geleerd.

De eerste paar uur moet ik altijd even ‘aankomen’. De eerste weerstand komt dan al direct ‘waarom heb ik dit in godsnaam bedacht, wat doe ik hier, je bent knettergek’. Tijdens mijn verblijf las ik een boek dat ik vond in de bibliotheek van het kasteel, ik citeer hieruit: “Het is zeker niet de laatste keer dat ik me, ondanks mijn sterke motivatie, afvraag waarom ik toch altijd grenzen wil verleggen en niet gewoon binnen de gebaande paden te blijven”. Precies zo voelde ik me 😊.

Kasteel De Slangenburg
Wat een fantastisch verblijf heb ik in kasteel De Slangenburg gehad. In het kasteel overnachten veel verschillende type mensen:

 • Van eind twintigers tot 90+ ers;
 • Mensen die alleen komen, maar ook vriendinnen of stellen;
 • Rustzoekers en mensen die voor de gezelligheid komen;
 • Vuilnismannen en partners van advocatenkantoren;
 • Westerlingen, maar ook mensen die dichterbij wonen;
 • Mensen die eenmalig komen, maar ook mensen die al 30 jaar lang meerdere keren per jaar verblijven.

Over het algemeen komen ze naar De Slangenburg om:

 • Te werken (er zijn vele boeken geschreven);
 • Te genieten van de gezelligheid en de omgeving;
 • Na te denken over het leven;
 • Te genieten van de rust en de stilte.

Rust, structuur en eenvoud
De sfeer vond ik echt heerlijk in het kasteel. Op drie vaste tijden gedurende dag is er ontbijt, lunch en diner. Tussen de middag wordt de warme maaltijd gegeten, ’s avonds de broodmaaltijd. De gasten zitten met z’n allen aan een luxe gedekte tafel. Tussen de maaltijden door is er voldoende tijd om te wandelen, bij te slapen, in de bibliotheek te werken, koffie te drinken in de woonkamer. Je kunt je aansluiten bij ander gezelschap, maar ook ervoor kiezen om je af te zonderen en een dagdeel alleen te vermaken. En natuurlijk is de inrichting van het kasteel prachtig, vol met details. Kroonluchters. Schilderingen op zowel de wanden als het plafond. Je wordt volledig in de watten gelegd, de sfeer is heel gemoedelijk. Het gastenverblijf wordt door een 40-tal (gepensioneerde) vrijwilligers gerund en geven je een heel warm welkom. Ik raad het kasteel zeker aan om eens te overnachten voor als je een keer wat anders dan anders wilt.

Nieuwe koers
Tijdens mijn verblijf heb ik het boek ‘Master your Mindset’ van Michael Pilarczyk gelezen. Deze stond op mijn wensenlijstje omdat ik een andere koers wil gaan varen met mijn bedrijf. Ik ben er van overtuigd dat als je je een tijdje afzondert van ‘de drukte van de dag’ je veel betere ideeën krijgt.

Tijdens deze mini-break heb ik dan ook verschillende ideeën uitgewerkt:

 • Een blog bijhouden ‘mijn reis naar vrijheid’
 • Bedrijfsnaam wordt: ‘marketing vanuit je hart’
 • Meer richten op klanten die zich bezighouden met het creëren van een betere wereld, met bewustwording, die met passie hun vak uitoefenen

Je gedachten zijn de grootste beperking
Doodeng om te gaan doen. Het is makkelijker om het bij het oude te houden. “Wie wil dat nou lezen, mijn blog over mijn reis? Er zijn toch heel veel mensen die die behoefte naar vrijheid niet hebben? Om van je hobby je werk te maken moet je wel heel erg veel geluk hebben”. Maar ik citeer Michael in zijn boek: “Je gedachten zijn de grootste beperkingen. Als jij denkt dat het niet mogelijk is, dan is dat ook zo”.

Van idee naar actie
Deze nieuwe ideeën zijn niet alleen als idee op papier getekend, ondertussen is er flink wat werk verzet!

 • Een nieuwe website is in de maak en komt binnenkort online;
 • Manon is hard aan de slag om het logo voor “Marketing vanuit je hart” te maken;
 • Carlo en Wendy hebben foto’s van mij gemaakt en leveren ze binnenkort aan;
 • Met Karen een spannend idee uitgewerkt, om beiden onze reis naar vrijheid te delen op gezamenlijke social media accounts.
 • Het enige wat nu nog nodig is, is GEDULD! Oh, daar was ik nou nét zo goed in…

Wil jij mij helpen?
Wil je me helpen met het varen van mijn nieuwe koers? Ben je (sociaal) ondernemer en vind je het lastig om online zichtbaar te zijn? Kan ik je helpen met het schrijven van jouw (ondernemers)verhaal? Of heb je behoefte aan een workshop marketingstrategie om daarna zelf aan je marketing te werken? Neem gerust contact met mij op! Ik ontmoet graag nieuwe mensen, luister graag naar (ondernemers)verhalen en drink graag samen een bak koffie in mijn kantoor in het Hanzepand in Doetinchem.

Over Nienke
Passie voor schrijven. Voor verhalen. Interessante mensen ontmoeten. Op mijn blog deel ik mijn reis naar vrijheid op gebied van financiën, werk, relaties en eigen (denk)patronen.

Als marketing- en communicatieadviseur help ik ondernemers met hun marketing. Vanuit het hart. Op een manier dat bij ze past.

Categories: Blog